Her geçen gün yeni tatlar ve mutfak kültürleri keşfettiğimiz, kimi zaman dünya mutfağından yeni örneklerle tanışıp, kimi zaman geleneksele döndüğümüz yeme içme dünyasında da trendler hızla değişiyor. Yılın trendlerini yakalamak isteyenlere, şu sıralar Türkiye'de yayılan 5 gastronomi trendini derledik.
Egzotik bitki çayları
Sağlıklı beslenmenin, vücuduna iyi bakmanın son birkaç yıldır en önemli 'trend' olduğu aşikar. Beslenme alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere sebep olan bu durum, hayatımıza çeşit çeşit bitki çaylarını da yerleştirdi. Yeşilçay zaten içiyoruz da, artık gözlerimiz mekanlarda matcha, rooibos gibi çayları da arıyor. Espressolab şubeleri bu açıdan güzel seçeneklere sahip bir kahveci! Üstelik GastroClub üyeliğinizle Espressolab’lerde her zaman %15 daha az ödüyorsunuz!
Unsuz, şekersiz tatlılar
Rafine şekeri de yukarıdaki sebeplerden dolayı yavaştan hayatımızdan çıkarıyoruz. 'Üç beyaz'a hepimiz epeydir mesafeliyiz de, şekersiz, unsuz tatlılar yeme fikrine yeni yeni ısınıyoruz. En az pişmanlatan versiyonları kadar leziz brownieler, pudingler şu sıralar çok moda. İstanbul'dakiler bu sağlıklı ve nefis tatlıları EatProDiet’da %30 GastroClub indirimi ile deneyimleyebilir!
Minimalist, rafine mekanlar-tatlar
Son yıllarda benimsediğimiz bir diğer trend. Dekorasyonda ve içerikte sadelik, az sayıda ama lezzetli yemek çeşitlerinden oluşan, mevsimine göre taze alınan sebze meyvelerden yapılan aylık, haftalık, hatta belki günlük değişen menüler, şeflerin yeniden yorumladığı geleneksel tatlarla öze dönüş... Tüm bunlar, bu akımın gastronomi dünyasındaki yansımalarına işaret.
Tostlar geri geldi!
Tost artık sadece iki dilim ekmeğin arasındaki kaşar peyniri değil. Soslar, baharatlar, etler, sebzeler ve çeşitli peynirlerle dolu… Bir tanesi bir koca öğün niyetine yenebilir, hem lezzetli, hem pratik, hem de doğru seçimlerle sağlıklı... Hızlı yaşayan şehir insanını yeniden cezbeden bir trend haline geldi. Bu akım için iki mekan önerimiz Tribeca’nın bagel tostları ve Tost Bildiklerim.
Latin Amerika mutfağı
Fransız mutfağı, Çin mutfağı, Ortadoğu mutfağı derken sıra nihayet Latin Amerika'nın eşsiz mutfak kültürüne de geldi! Egzotik lezzetler barındıran bu mutfağı denemek için Peru mutfağını temel alarak Güney Amerika'nın eşsiz yemeklerini servis eden El Sabor Gastroteka'ya uğranabilir. Türkiye'nin en başarılı şeflerinden Tongar Fırat ve İlbay Şahin'in kendi özgün yorumlarını kattığı menüde, Empanada, Ceviche, Menudo gibi seçeneklerle bambaşka bir yeme deneyimi yaşayabilir, "Şefin Masası" gibi özel tadım konseptleri de olan mekanda, paylaşımlı tabaklardan sipariş edip bu enteresan mutfakla tanışabilirsiniz.
Ramen
Japon mutfağına özgü bu tabak aslında noodle ve çorbanın birleşimi. Japonya’daki geniş ramen kültürü artık her ülkeye yayılmış durumda! Japonya’da yöreye göre değişiklik gösteren, sınırsız sayıda da ramen lezzeti var. Türkiye’de ise ramenin en lezzetli versiyonlarını İstanbul’da Wagamama’nın menüsünde bulabiliyorsunuz! GastroClub olarak favorimiz Seafood Ramen. Sebze, mevsim balığı, marine edilmiş ızgara karides, kalamar, somon, mevsim yeşillikleri ve lime dilimleri ile servis edilen deniz mahsüllü bu rameni mutlaka deneyin! Balık düşkünü olmayanlar için tavuklu ve bonfileli versiyonları da mevcut. Üstelik, Wagamama’lar, Kanyon AVM ve City’s AVM’deki şubeleriyle GastroClub üyelerini %20 indirimli ağırlıyor!