Çin, yeni yıla geçtiğimiz günlerde girdi. Her yıl 21 Ocak ile 20 Şubat arasında farklı bir tarihte gerçekleşen Çin yeni yılı aslında ay takvimine göre belirleniyor ve yıllar hayvan isimleriyle anılıyor. Bu yıl ise köpek yılı!. Yeni yılda Çinliler huzur, sağlık, zenginlik dilerken, tüm bu kutlama kültürünün en önemli parçalarından biri yemek! Biz de bu vesile ile dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Çin mutfağının Türkiye’de en çok tercih edilen 5 tabağını derledik. GastroClub üyesi olarak dünyanın en iyi Çin restoranları arasında sayılan ve sadece Singapur, Paris ve İstanbul’da olan Shangri-La’nın Shang Palace restoranında her zaman %20 indirimli ağırlandığınızı da unutmayın!
Fırında Pekin Ördeği
Çin mutfağının belki de en ünlü yemeği olan Pekin Ördeği, Türkiye'de de özellikle ince ve çıtır derisi sebebiyle çok tercih ediliyor. Genellikle iki aşamada servis ediliyor. Kızarmış derili kısım dilimlenip pankekle yenirken, yumuşak iç kısım çeşitli sebze ve soslarla birlikte tüketiliyor.
Tatlı Ekşi Tavuk
Hafifçe kızarmış tavukların tatlı ve ekşinin dengeli bir karışımı olan bir sos ve çeşitli sebzelerle birleştirilip wokta pişirilmesiyle yapılan bu yemeği tadıp da sevmeyen enderdir. Türkiye'de de çok sevilen, hatta Çin restoranı olmayan mekanlarda dahi sıklıkla karşımıza çıkıyor bu tabak.
Çin Mantısı
Bu mantı başka mantı! Alışık olduğumuz fındık büyüklüğünde mantıların aksine Çin Mantısı yumruk büyüklüğüne yakın ve içi tıka basa leziz bir kıymalı harçla dolu. Çin'e özgü baharatların tadı damakta kalıyor, yumuşacık ve iri mantılar yanında servis edilen sosla birleşince insanı kendisine aşık ediyor!
Wonton Çorba
Wonton da bir diğer Çin mantısı çeşidi aslında. Daha küçük ve yine baharatlı, kıymalı, sebzeli leziz bir harcı var. Çorba; wonton, sebzeler ve yumurtanın soslu bir suyun içinde haşlanmasıyla yapılıyor ve mantılar bu su ile servis ediliyor.
Çin Böreği
Son önerimiz; vejetaryenlerin ve sebzeseverlerin gönlünü çalacak! Bu börekler Çin yeni yılının ve devamındaki Bahar Festivalinin geleneksel yemeklerinden biri, hatta ismini de (Spring Roll) buradan alıyor. İçinde rengarenk sebzeler bulunan bu börek tek tek sarılıp, galetaya bulanıp kızartılıyor ve çıtır çıtır servis ediliyor.